Czarci Młyn

ul. Lwówecka 5, Świeradów-Zdrój

75 784 53 25

czarcimlyn@swieradowzdroj.pl

Czarci Młyn

Krótka historia...

To stary (z ok. 1890r.), pracujący do dziś młyn, który posiada oryginalne wyposażenie z okresu jego budowy. W 1957 roku zmodernizowano napęd młynu - koło wodne zastąpiono napędem z przedwojennego silnika elektrycznego. Koło wodne (o średnicy 6,5m, typ: nasiebierny) zachowano i jest ono obecnie jednym z niewielu tego typu eksponatów na Dolnym Śląsku. Dziś młyn napędza nowe koło, które zostało wybudowane w latach 2010-2012 i jest wierną repliką tego dawnego. We młynie można zjeść chleb wypiekany sposobem naszych dziadków. Ponadto wokół obiektu znajduje się ogród, w którym znajdą Państwo różne okazy ziół, kwiatów, roślin, czy zbóż. Wedle legendy, przed wejściem do młyna należy dotknąć głowy lwa strzegącego budynku, co ma uchronić wchodzącego przed złośliwością zamieszkującego młyn Czarta.

Zwiedzanie Czarciego Młyna:

  • Młyn jest czynny od środy do soboty w godz. 9:00-16:00, zwiedzanie o każdej pełnej godzinie (ostatnie zwiedzanie o godzinie 15:00), grupy zorganizowane prosimy o wcześniejszą rezerwację.
  • Zwiedzanie w wakacje i ferie od wtorku do niedzieli od 11:00 do 17:00 - wejście o każdej pełnej godzinie, ostatnie o 16:00.
  • Zwiedzanie Czarciego Młyna jest bezpłatne.

Warsztatowe Wtorki:

W każdy wtorek (oprócz ferii i wakacji) odbywają się warsztaty z pieczenia chleba. Dostępne godziny to: 9:00 i 12:00. Rezerwacji należy dokonywać telefonicznie: 75 78 45 325 lub mailowo: czarcimlyn@swieradowzdroj.pl. Ilość miejsc - 10 (w przypadku grup dziecięcych - 20, dzieci pracują w grupach 2 osobowych). Warsztaty trwają do 3 godzin.

W programie:

  • poznawanie tajemnych receptur i sposobów wypiekania pieczywa
  • nauka tworzenia idealnego ciasta
  • pieczenie chleba oraz zwiedzanie Czarciego Młyna
  • ubijanie masła

 

Ostatnia aktualizacja - październik 2018r.
Za zmiany w powyższych danych redakcja www.swieradow.pl nie odpowiada.
Zdjęcie na podstawie strony miasta http://swieradowzdroj.pl 

Lokalizacja atrakcji


ul. Lwówecka 5, Świeradów-Zdrój

75 784 53 25

czarcimlyn@swieradowzdroj.pl

Czarci Młyn

Krótka historia...

To stary (z ok. 1890r.), pracujący do dziś młyn, który posiada oryginalne wyposażenie z okresu jego budowy. W 1957 roku zmodernizowano napęd młynu - koło wodne zastąpiono napędem z przedwojennego silnika elektrycznego. Koło wodne (o średnicy 6,5m, typ: nasiebierny) zachowano i jest ono obecnie jednym z niewielu tego typu eksponatów na Dolnym Śląsku. Dziś młyn napędza nowe koło, które zostało wybudowane w latach 2010-2012 i jest wierną repliką tego dawnego. We młynie można zjeść chleb wypiekany sposobem naszych dziadków. Ponadto wokół obiektu znajduje się ogród, w którym znajdą Państwo różne okazy ziół, kwiatów, roślin, czy zbóż. Wedle legendy, przed wejściem do młyna należy dotknąć głowy lwa strzegącego budynku, co ma uchronić wchodzącego przed złośliwością zamieszkującego młyn Czarta.

Zwiedzanie Czarciego Młyna:

  • Młyn jest czynny od środy do soboty w godz. 9:00-16:00, zwiedzanie o każdej pełnej godzinie (ostatnie zwiedzanie o godzinie 15:00), grupy zorganizowane prosimy o wcześniejszą rezerwację.
  • Zwiedzanie w wakacje i ferie od wtorku do niedzieli od 11:00 do 17:00 - wejście o każdej pełnej godzinie, ostatnie o 16:00.
  • Zwiedzanie Czarciego Młyna jest bezpłatne.

Warsztatowe Wtorki:

W każdy wtorek (oprócz ferii i wakacji) odbywają się warsztaty z pieczenia chleba. Dostępne godziny to: 9:00 i 12:00. Rezerwacji należy dokonywać telefonicznie: 75 78 45 325 lub mailowo: czarcimlyn@swieradowzdroj.pl. Ilość miejsc - 10 (w przypadku grup dziecięcych - 20, dzieci pracują w grupach 2 osobowych). Warsztaty trwają do 3 godzin.

W programie:

  • poznawanie tajemnych receptur i sposobów wypiekania pieczywa
  • nauka tworzenia idealnego ciasta
  • pieczenie chleba oraz zwiedzanie Czarciego Młyna
  • ubijanie masła

 

Ostatnia aktualizacja - październik 2018r.
Za zmiany w powyższych danych redakcja www.swieradow.pl nie odpowiada.
Zdjęcie na podstawie strony miasta http://swieradowzdroj.pl